ostrosłup prawidłowy czworokątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Joasia1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 23 lut 2010, o 19:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Stargard Szczeciński

ostrosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: Joasia1991 »

Pole ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe polu jego podstawy. Oblicz sinus kąta, jaki tworzy krawędź boczna tego ostrosłupa z płaszczyzną podstawy.

Zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać, proszę o pomoc w ułożeniu równania/ równań.
Z góry dziękuję za pomoc:)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

ostrosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: piasek101 »

a - krawędź podstawy

Wtedy wysokość ściany bocznej to (2a).
Dalej krawędź boczną z Pitagorasa.
Joasia1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 23 lut 2010, o 19:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Stargard Szczeciński

ostrosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: Joasia1991 »

zrobiłam tak i wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{4}{ \sqrt{17} }}\) a powinno wyjść \(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{15}{17} }}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

ostrosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: piasek101 »

Joasia1991 pisze:zrobiłam tak i wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{4}{ \sqrt{17} }}\) a powinno wyjść \(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{15}{17} }}\)
Potwierdzam ich wynik jest ok.

Pisz skąd masz swój.
Majeskas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1456
Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 198 razy

ostrosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: Majeskas »

A policzyłaś cosinus dobrego kąta? Bo dla mnie to wygląda jakbyś policzyła cosinus kąta między krawędzią boczną, a krawędzią podstawy. czyli kąta, który możemy zaznaczyć w płaszczyźnie ściany bocznej. A w zadaniu jest mowa o kącie między krawędzią boczną a płaszczyzną podstawy! Ten kąt jest zupełnie gdzie indziej.
Ostatnio zmieniony 15 maja 2010, o 22:40 przez Majeskas, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

ostrosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: piasek101 »

Sinus.
Majeskas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1456
Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 198 razy

ostrosłup prawidłowy czworokątny

Post autor: Majeskas »

Sinus.
Ostrosłup ABCDS. Spodek wysokości S'. Zgodnie z definicją kąta między prostą a płaszczyzną, kąt ten możemy zaznaczyć między daną prostą a jej rzutem prostokątnym na daną płaszczyznę. Tutaj prostą jest krawędź boczna, a płaszczyzną podstawa ostrosłupa. Jak sobie "zrzucimy" krawędź boczną na płaszczyznę (tak jakby odwzorujemy krawędź na podstawie), wyjdzie nam po prostu przekątna podstawy. Szukany kąt będzie więc (przykładowo) kątem S'AS w trójkącie prostokątnym ASS'. Myślę, że ta informacja powinna Ci wystarczyć.
ODPOWIEDZ