Ostrosłup prawidłowy

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
bebetka15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 13 maja 2010, o 22:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Skoczów

Ostrosłup prawidłowy

Post autor: bebetka15 »

\(\displaystyle{ }\)Mam objętość ostrosłupa- frac{4}{3}, podstawa kwadrat, jak obliczyć wysokość ostrosłupa
i długość krawędzi podstawy?
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Ostrosłup prawidłowy

Post autor: sushi »

jeszcze jakiejs danej brakuje
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Ostrosłup prawidłowy

Post autor: Vax »

Z tego co podałeś, to:

\(\displaystyle{ a = \frac{2\sqrt{H}}{H}}\)

\(\displaystyle{ H = \frac{4}{a^2}}\)

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ