Bryły obrotowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 250
- Rejestracja: 3 sie 2009, o 21:40
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
Bryły obrotowe.
Oblicz stosunek objętości kuli o promieniu R do objętości stożka wpisanego w tę kulę, jeśli tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni.
Ostatnio zmieniony 15 maja 2010, o 12:26 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
Bryły obrotowe.
Objętość kuli: \(\displaystyle{ V=\frac{4}{3} \pi R^3}\).
Zauważ, że trójkąt równoramienny, będący przekrojem osiowym stożka jest wpisany w koło wielkie kuli.
Z Twierdzenia sinusów: \(\displaystyle{ \frac{l}{\sin30^o}=2R}\) -> wyznacz l
Mając l możesz szybko wyznaczyć r oraz H w stożku [trygonometria, związki miarowe w tym trójkącie prostokątnym] i wyznaczyć szukaną objętość.
Zauważ, że trójkąt równoramienny, będący przekrojem osiowym stożka jest wpisany w koło wielkie kuli.
Z Twierdzenia sinusów: \(\displaystyle{ \frac{l}{\sin30^o}=2R}\) -> wyznacz l
Mając l możesz szybko wyznaczyć r oraz H w stożku [trygonometria, związki miarowe w tym trójkącie prostokątnym] i wyznaczyć szukaną objętość.