Objetosc stożka

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
oollaaska
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 3 paź 2009, o 14:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Świdnica

Objetosc stożka

Post autor: oollaaska »

Tworząca stożka jest o 2 dłuższa od promienia jego podstawy. Pole powierzchni bocznej stożka jest równe 120\(\displaystyle{ \pi}\) . Wyznacz objętość tego stożka.

proszę o rozwiązanie wraz z równaniami bo chce sprawdzić gdzie robię błąd.
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Objetosc stożka

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ \pi r l=120 \pi \Rightarrow rl=120 \\
l=r+2 \\
r(r+2)=120 \Rightarrow r^2+2r-120=0}\)
ODPOWIEDZ