ostrosłup prawidłowy trójkątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Paulu?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 5 maja 2010, o 16:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: olsztyn

ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: Paulu? »

Muszę koniecznie zrobić to zadania bo inaczej profesor mnie zje na lekcji ;( ale to jest z matury rozszerzonej niby i pojęcia nie mam jak się za to zabrać. Treść zadania:

W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy ma długość \(\displaystyle{ a}\), ściany boczne są trójkątami ostrokątnymi , miara kata miedzy sąsiednimi ścianami bocznymi wynosi \(\displaystyle{ 2 \alpha}\). Wyznacz objętość \(\displaystyle{ V}\) tego ostrosłupa.

liczę na pomoc ..
Ostatnio zmieniony 7 maja 2010, o 18:01 przez M Ciesielski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: pelas_91 »

Jeżeli ostrosłup oznaczymy jako ABCW, środek AB jako M, oraz wierzchołek kąta \(\displaystyle{ 2 \alpha}\) jako K i spodek wysokości jako S to wystarczy zauważyć:
1) że łatwo wyliczymy MK przy pomocy \(\displaystyle{ ctg \alpha}\)
2) że trójkąt MCK jest prostokątny (Tw. Pitagorasa i mamy KC)
3) i że ten trójkąt jest podobny do trójkąta WSC (skąd szybko mamy wysokość bryły)
ODPOWIEDZ