Witam:)
Mam problem z tym zadaniem, jak ktoś może mi wytłumaczyć to był bym wdzięczny:)
A oto zadnie:
Dane są trzy prostopadłościany. Wiedząc, że pierwszy z nich jest podobny do drugiego, a drugi jest podobny do trzeciego, rozstrzygnij, czyli pierwszy prostopadłościan jest podobny do trzeciego.
Trzy podobne prostopadłościany
- Tomasz Problem
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 3 mar 2010, o 16:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pyrzyce
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 291
- Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 55 razy
Trzy podobne prostopadłościany
Ogólnie jeśli pierwsza figura przystaje do drugiej a druga do trzeciej to pierwsza również przystaje do trzeciej a można to udowodnić chociażby w taki brutalny sposób:
\(\displaystyle{ a_1 \cdot k=a_2}\)
\(\displaystyle{ b_1\cdot k=b_2}\)
\(\displaystyle{ c_1\cdot k=c_2}\)
\(\displaystyle{ a_2\cdot l=a_3}\)
\(\displaystyle{ b_2\cdot l=b_3}\)
\(\displaystyle{ c_2\cdot l=c_3}\)
\(\displaystyle{ a_1\cdot k\cdot l=a_3}\)
\(\displaystyle{ b_1\cdot k\cdot l=b_3}\)
\(\displaystyle{ c_1\cdot k\cdot l=c_3}\)
Proporcja poszczególnych boków prostopadłościanu pierwszego, do długości boków prostopadłościanu trzeciego jest stała.
\(\displaystyle{ a_1 \cdot k=a_2}\)
\(\displaystyle{ b_1\cdot k=b_2}\)
\(\displaystyle{ c_1\cdot k=c_2}\)
\(\displaystyle{ a_2\cdot l=a_3}\)
\(\displaystyle{ b_2\cdot l=b_3}\)
\(\displaystyle{ c_2\cdot l=c_3}\)
\(\displaystyle{ a_1\cdot k\cdot l=a_3}\)
\(\displaystyle{ b_1\cdot k\cdot l=b_3}\)
\(\displaystyle{ c_1\cdot k\cdot l=c_3}\)
Proporcja poszczególnych boków prostopadłościanu pierwszego, do długości boków prostopadłościanu trzeciego jest stała.
Ostatnio zmieniony 7 maja 2010, o 02:57 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.