Dwie kule

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
Tomasz Problem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 3 mar 2010, o 16:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Pyrzyce
Pomógł: 1 raz

Dwie kule

Post autor: Tomasz Problem »

Witam mam problem z pewnym zadaniem jak ktoś mógł by mi pomóc to był bym wdzięczny:)
A oto zadanie:
Skala podobieństwa dwóch kul wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{10}}\) . Oblicz długość promieni tych kul jeżeli objętość jednej z nich jest o \(\displaystyle{ 166,5 \pi cm ^{3}}\) większ od objętości drugiej. Oblicz pole powierzchni każdej kuli.
Z góry dziękuje za pomoc:)
Ostatnio zmieniony 6 maja 2010, o 23:46 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Dakurels
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 291
Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 55 razy

Dwie kule

Post autor: Dakurels »

\(\displaystyle{ V_1 \cdot k^3=V_2}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} V_1 \cdot \frac{1}{1000} =V_2 \\ V_1-V_2=166,5 \pi \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 7 maja 2010, o 02:55 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ