Witam!
Mam problem z pewnym zadaniem:
Dwie równoległe płaszczyzny przecinają kule i wyznaczają przekroje o polach 49Π i 4Π. Odległość między przekrojami wynosi 9. Oblicz pole pow. kuli.
Z gory dzieki za pomoc:)[/center]
Dwie płaszczyzny przecinajace kule
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Dwie płaszczyzny przecinajace kule
Na podstawie pol kół, które są przekrojami, ich promienie wynoszą 7 i 2.
x - odległość przekroju o promieniu 7 od środka kuli,
R-promień kuli.
Rozpatrz dwa przypadki:
1) oba przekroje znajdują się po tej samej stronie środka kuli; wtedy na mocy tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}x^2+7^2=R^2\\(9+x)^2+2^2=R^2\end{array}}\)
2)przekroje znajdują się po przeciwnych stronach środka kuli:
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}x^2+7^2=R^2\\(9-x)^2+2^2=R^2\end{array}}\).
Z ukałdu policz R, a nastepnie pole.
x - odległość przekroju o promieniu 7 od środka kuli,
R-promień kuli.
Rozpatrz dwa przypadki:
1) oba przekroje znajdują się po tej samej stronie środka kuli; wtedy na mocy tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}x^2+7^2=R^2\\(9+x)^2+2^2=R^2\end{array}}\)
2)przekroje znajdują się po przeciwnych stronach środka kuli:
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}x^2+7^2=R^2\\(9-x)^2+2^2=R^2\end{array}}\).
Z ukałdu policz R, a nastepnie pole.