Objętość Graniastosłupów i ostrosłupów
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 20:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Żagań
- Podziękował: 1 raz
Objętość Graniastosłupów i ostrosłupów
Suma pól obu podstaw graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa polu jego powierzchni bocznej. Oblicz objętość tego graniastosłupa, wiedząc, że długość krawędzi podstawy jest równa 6 sqrt{3} cm.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Objętość Graniastosłupów i ostrosłupów
\(\displaystyle{ a=6 \sqrt{3}}\) - krawędź podstawy
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość
Policz \(\displaystyle{ h}\)
\(\displaystyle{ 2 \cdot \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}=3 ah}\)
potem \(\displaystyle{ V}\)
\(\displaystyle{ h}\) - wysokość
Policz \(\displaystyle{ h}\)
\(\displaystyle{ 2 \cdot \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}=3 ah}\)
potem \(\displaystyle{ V}\)