Stożęk r i h
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 20:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Stożęk r i h
Pole przekroju osiowego stożka jest równe \(\displaystyle{ 12cm ^{2}}\) a objętość stożka jest równa \(\displaystyle{ 12 \pi cm ^{3}}\) oblicz r i h
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Stożęk r i h
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{1}{2} \cdot 2rh=12 \\ \frac{1}{3}\pi r^2h=12 \pi \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} rh=12 \\ r^2h=36 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} h= \frac{12}{r} \\ r^2h=36 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} h= \frac{12}{r} \\ r^2 \cdot \frac{12}{r}=36 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} h= \frac{12}{r} \\ 12r=36 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} h= \frac{12}{r} \\ r=3 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} h= \frac{12}{3} \\ r=3 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} h=4 \\ r=3 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} rh=12 \\ r^2h=36 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} h= \frac{12}{r} \\ r^2h=36 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} h= \frac{12}{r} \\ r^2 \cdot \frac{12}{r}=36 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} h= \frac{12}{r} \\ 12r=36 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} h= \frac{12}{r} \\ r=3 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} h= \frac{12}{3} \\ r=3 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} h=4 \\ r=3 \end{cases}}\)