Objętość graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego jest równa 180\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) centymetrów sześcięnny. Krawędź podstawy ma długość 6 cm. Oblicz wysokość tego graniastosłupa.
Proszę o pomoc : > Nie wiem jak zacząć : O
Objętość Graniastosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 19 kwie 2010, o 12:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: B-ca
-
- Użytkownik
- Posty: 291
- Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 55 razy
Objętość Graniastosłupa
\(\displaystyle{ P_p= \frac{6^3 \sqrt{3} }{4}=54 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{V}{P_p}= \frac{180 \sqrt{3} }{54 \sqrt{3}}=3 \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{V}{P_p}= \frac{180 \sqrt{3} }{54 \sqrt{3}}=3 \frac{1}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 19 kwie 2010, o 12:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: B-ca
Objętość Graniastosłupa
Dziękuje :-]
Pole podstawy miałem tylko nie wiedziałem jak wzór przekształcić ;p
Pole podstawy miałem tylko nie wiedziałem jak wzór przekształcić ;p