Objętość stożka
Objętość stożka
Policz objętość stożka,którego powierzchnia boczna po rozwinięciu jest półkolem o promieniu 8cm.
-
- Użytkownik
- Posty: 291
- Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 55 razy
Objętość stożka
\(\displaystyle{ \frac{l^2 \pi }{2} = rl\pi}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{l}{2}}\)
\(\displaystyle{ r=4}\)
\(\displaystyle{ h=4 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} 16 \pi * 4 \sqrt{3}= \frac{64 \sqrt{3} }{3} \pi}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{l}{2}}\)
\(\displaystyle{ r=4}\)
\(\displaystyle{ h=4 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} 16 \pi * 4 \sqrt{3}= \frac{64 \sqrt{3} }{3} \pi}\)