Objętość Kuli

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
talli
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 5 maja 2010, o 14:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa

Objętość Kuli

Post autor: talli »

Pole powierzchni kuli wynosi 12 pi oblicz jej objętość.
Dakurels
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 291
Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 55 razy

Objętość Kuli

Post autor: Dakurels »

\(\displaystyle{ 4 \pi r^2=12 \pi}\)
\(\displaystyle{ r= \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{4}{3} \pi r^3=4 \sqrt{3} \pi}\)
ODPOWIEDZ