do salaterki wlano rozpuszczoną galaretke , która po zastygnięciu przybrała kształt stożka ściętego.Przekrój osiowy tej bryły był trapezem równoramiennym o wysokości 6cm i podstawach 14cm i 26cm. musze policzyć objętość wlanego płynu .w obliczeniach za pi mam przyjać normalnie 3,14.....
prosibłbym o jakąs pomoc..
objętośc płynu wlanego do stożka
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 20:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
objętośc płynu wlanego do stożka
Skorzystaj ze wzoru na objętość stożka ściętego:
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}{\pi}h(R^{2}+Rr+r^{2})}\)
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}{\pi}h(R^{2}+Rr+r^{2})}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 20:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy