Prostopadłościan- wymiary i objętość

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
uczen0313
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 11 gru 2009, o 19:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nowy targ
Podziękował: 20 razy

Prostopadłościan- wymiary i objętość

Post autor: uczen0313 »

Proszę o szybką pomoc.

Pola powierzchni trzech ścian prostopadłościanu są równe 8, 16 i 32. Podaj wymiary prostopadłościanu i jego objętość.
spirit121
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 14 sty 2008, o 09:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Myszków
Pomógł: 3 razy

Prostopadłościan- wymiary i objętość

Post autor: spirit121 »

Oznaczmy boki jako a,b,c. Pola ścian wynoszą: ab=8, ac=16, bc=32. Zatem c=2b ,\(\displaystyle{ 2b ^{2}=32, \ b=4, \ c=8, \ a=2,\ V=abc=64}\)
ODPOWIEDZ