W prawidłowym ostrosłupie czworokątnym kąt płaski przy wierzchołku jest równy "alfa" , zaś krawędź podstawy ma długość "a". Oblicz promień kuli opisanej na tym ostrosłupie.
Pozdrawiam
Ostrosłup prawdidłowy czworokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Ostrosłup prawdidłowy czworokątny
Obliczam \(\displaystyle{ k}\)
Z trójkąta\(\displaystyle{ ECS}\)
\(\displaystyle{ sin {\frac{\alpha}{2}}= \frac{ \frac{a}{2} }{k} \Rightarrow k= \frac{a}{sin{ \frac{\alpha}{2} }}}\)
Obliczam \(\displaystyle{ H}\)
Z Pitagorasa dla trójkąta \(\displaystyle{ S_1CS}\)
\(\displaystyle{ H^2+ (\frac{a \sqrt{2} }{2})^2=k^2}\)
\(\displaystyle{ H= \frac{a \sqrt{cos\alpha} }{2sin {\frac{\alpha}{2} }}}\)
Obliczam \(\displaystyle{ R}\)
\(\displaystyle{ R= \frac{abc}{4P_t}}\)
\(\displaystyle{ R= \frac{|AC| \cdot k^2}{4 \cdot \frac{|AC|H}{2} }}\)
Podstawiasz i liczysz.
Powinno wyjść
\(\displaystyle{ R=\frac{a}{4sin {\frac{ \alpha }{2}} \sqrt{cos \alpha } }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Ostrosłup prawdidłowy czworokątny
Errata, powinno być oczywiście:
Obliczam \(\displaystyle{ k}\)
Z trójkąta\(\displaystyle{ ECS}\)
\(\displaystyle{ sin {\frac{\alpha}{2}}= \frac{ \frac{a}{2} }{k} \Rightarrow k= \frac{a}{2sin{ \frac{\alpha}{2} }}}\)
Obliczam \(\displaystyle{ k}\)
Z trójkąta\(\displaystyle{ ECS}\)
\(\displaystyle{ sin {\frac{\alpha}{2}}= \frac{ \frac{a}{2} }{k} \Rightarrow k= \frac{a}{2sin{ \frac{\alpha}{2} }}}\)