Oblicz pole przekroju sześcianu o krawędzi 5 płaszczyzną
Oblicz pole przekroju sześcianu o krawędzi 5 płaszczyzną
Oblicz pole przekroju sześcianu o krawędzi 5 płaszczyzną zawierającą przekątną podstawy i nachyloną do płaszczyzny podstawy pod katem 60
Oblicz pole przekroju sześcianu o krawędzi 5 płaszczyzną
wydaje mi się ze to jednak trójkąt, ale nie wychodzi mi tak
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 10 sty 2009, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: brak
- Pomógł: 5 razy
Oblicz pole przekroju sześcianu o krawędzi 5 płaszczyzną
A możesz mi pokazać, jak będzie wyglądał ten sześcian ? Ogólnie zawsze miałem problem, z rysowaniem przekrojów, dlatego raczej ja coś źle rozumiem, dlatego chcę, abyś mnie poprawił Co źle zrozumiałem, jeżeli narysowałem to tak ? :
Oczywiście przekrój jest pochylony pod kątem 60*
Pozdrawiam.
Oczywiście przekrój jest pochylony pod kątem 60*
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 149
- Rejestracja: 10 sty 2009, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: brak
- Pomógł: 5 razy
Oblicz pole przekroju sześcianu o krawędzi 5 płaszczyzną
aa dzięki, czyli po prostu za mocno pochyliłem ten przekrój
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 23 gru 2010, o 12:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 13 razy
Oblicz pole przekroju sześcianu o krawędzi 5 płaszczyzną
A potrafi ktoś wytłumaczyć dlaczego ten przekrój wygląda tak a nie tak że zawiera wierzchołek sześciokąta. Nie potrafie tego zrozumieć i przez to wiele zadań błędnie wykonuje.
-
- Użytkownik
- Posty: 124
- Rejestracja: 23 gru 2010, o 12:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 13 razy
Oblicz pole przekroju sześcianu o krawędzi 5 płaszczyzną
a dlaczeogo krótsza podstawa równa się róznicy dłuższej podstawy i wysokości trapezu ?
- R33
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MRW / KRK
- Podziękował: 85 razy
Oblicz pole przekroju sześcianu o krawędzi 5 płaszczyzną
Mam problem z tym zadaniem. Obliczyłem wysokość i dłuższą podstawę trapezu. Przy liczeniu krótszej wychodzą mi dziwne wyniki.
Dłuższa podstawa - a
Wysokość trapezu - h
Krótsza podstawa - b
Dłuższa podstawa to po prostu przekątna kwadratu:
\(\displaystyle{ a=5 \sqrt{2}}\)
Wysokość liczę z trygonometrii:
\(\displaystyle{ h = \frac{5}{sin 60^{\circ}} = \frac{{10} \sqrt{3}}{3}}\)
Krótszą podstawę liczę trochę skomplikowanie, ponieważ połowę przekroju podstawy dzielę na 2 części i powstaje mi wtedy taki trapez (z wys. 5 i dłuższą podstawę jako połową przekątnej kwadratu). I tam krótszą podstawę wyliczam i to jest jakby połowa tego boku b. Tyle, że wychodzi dziwny wynik.
Dłuższa podstawa - a
Wysokość trapezu - h
Krótsza podstawa - b
Dłuższa podstawa to po prostu przekątna kwadratu:
\(\displaystyle{ a=5 \sqrt{2}}\)
Wysokość liczę z trygonometrii:
\(\displaystyle{ h = \frac{5}{sin 60^{\circ}} = \frac{{10} \sqrt{3}}{3}}\)
Krótszą podstawę liczę trochę skomplikowanie, ponieważ połowę przekroju podstawy dzielę na 2 części i powstaje mi wtedy taki trapez (z wys. 5 i dłuższą podstawę jako połową przekątnej kwadratu). I tam krótszą podstawę wyliczam i to jest jakby połowa tego boku b. Tyle, że wychodzi dziwny wynik.
- R33
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MRW / KRK
- Podziękował: 85 razy
Oblicz pole przekroju sześcianu o krawędzi 5 płaszczyzną
No ale tam ta krótsza podstawa to wygląda, że jest to różnica podstawy dłuższej i wys. trapezu?
Edit: Dobra już mam, trzeba tam klikać po prostu.
Edit: Dobra już mam, trzeba tam klikać po prostu.
Ostatnio zmieniony 26 lut 2011, o 22:38 przez R33, łącznie zmieniany 1 raz.