Sprawdzenie poprawności zadnia. (Objętość ostrosłupa)

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
lolks123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 149
Rejestracja: 10 sty 2009, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: brak
Pomógł: 5 razy

Sprawdzenie poprawności zadnia. (Objętość ostrosłupa)

Post autor: lolks123 »

Witam! Mam prośbę, otóż otrzymałem zestaw zadań z matematyki, wszystkie zacząłem robić, jednak przy ostatnim zatrzymałem się na chwilę dłużej, ponieważ nie jestem do końca przekonany, czy dobry wynik mi wyszedł, treść tego zadania brzmi następująco:

,,Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego każda krawędź ma długość 20 cm."

Na początku policzyłem Pp:

\(\displaystyle{ Pp = 400cm^2}\)
Następnie musiałem policzyć H w ostrosłupie, i patrząc na ten rysunek:
AU
AU
24fkwo9.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 29 razy
zrobiłem to tak ( na początku wyliczyłem \(\displaystyle{ h_{sb}}\) )

\(\displaystyle{ h_{sb}=\frac{a\sqrt{3}}{2}

h_{sb}=10\sqrt{3}}\)


Teraz z Pitagorasa, wyliczyłem H: (jako długość tej przerywanej linii wziąłem 10, połowa długości krawędzi podstawy, w podstawie mamy kwadrat)

\(\displaystyle{ H^2=300-100

H=10\sqrt{2}}\)


Teraz podstawiłem do wzoru na V:

\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} P_{p}*H}\)

\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} 400*10\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{4000\sqrt{2}}{3}}\)
\(\displaystyle{ V=1333 \frac{1}{3}\sqrt{2}cm^3}\)

Coś mi ta odpowiedź jakoś nie pasuje, wiecie może, w czym jest błąd ? (oczywiście, jeżeli jakiś popełniłem^^)

Pozdrawiam.
Dakurels
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 291
Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 55 razy

Sprawdzenie poprawności zadnia. (Objętość ostrosłupa)

Post autor: Dakurels »

Ja nie widzę nigdzie błędu.
ODPOWIEDZ