Pole przekroju sześciokąta

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
luna1518
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 12 gru 2009, o 13:30
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

Pole przekroju sześciokąta

Post autor: luna1518 »

Sześcian o krawędzi 4 cm przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze 45o. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
Dakurels
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 291
Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 55 razy

Pole przekroju sześciokąta

Post autor: Dakurels »

\(\displaystyle{ a=4 \sqrt{2} cm}\)
\(\displaystyle{ h=\frac{a \sqrt{2} }{2} =4cm}\)
\(\displaystyle{ S= \frac{4*4 \sqrt{2} cm}{2}=8\sqrt{2} cm^2}\)
ODPOWIEDZ