1.Narysuj w skali 1:2 siatke graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, w którym krawędź podstawy ma 8cm, a wysokosc 12cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej graniastoslupa z dokladnoscia do 1cm kwadrat.
2.Narysuj siatke graniastoslupa prostego o podstawie trapezu rownoramiennego w ktorym dluzsza podstawa ma długość 6cm a ramiona tworza z dluzsza podstawa kat o mierze 45sopni. Wysokość trapezu jest rowna 2cm a wysokość graniastoslupa ma 6cm.Oblicz pole powierzchni bocznej tego graniastoslupa z dokladnościa do 1cm kwadratowego.
3.Pole podstawy graniastoslupa prawidlowego szesciokatnego jest rowne sumie pol scian bocznych a krawedz podstawy ma dlugość 2cm. Oblicz dlugosc krawedzi bocznej tego graniastoslupa.
4.Narysuj siatkę graniastosłupa prostego o podstawie rombu, w którym bok ma 1cm, a kąt ostry 60 stopni, natomiast wysokość graniastosłupa wynosi 2cm. Jakie pole powierzchni całkowitej będzie miał model tego graniastosłupa wykonany w skali 3:1. Wynik podaj z dokładnością do 1cm kwadratowego.
Bardzo prosze o pomoc, i z gory dziekuje:)
P.S: W wiekszości zadan trzeba rysowac, ale ja prosze tylko o obliczenia, rysunki nie sa mi potrzebne:0
Pozdrawiam, Cytrusss:)
Pola graniastoslupow
- ppolciaa17
- Użytkownik
- Posty: 381
- Rejestracja: 15 lis 2008, o 10:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: NS/Kalisz/Wrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 99 razy
Pola graniastoslupow
3.a=2
\(\displaystyle{ 6 \frac{a^{2} \sqrt{3} }{4} =6ah / :6a}\)
\(\displaystyle{ \frac{2 \sqrt{3} }{4}=h}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 6 \frac{a^{2} \sqrt{3} }{4} =6ah / :6a}\)
\(\displaystyle{ \frac{2 \sqrt{3} }{4}=h}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)