Jest bryła - stożek ścięty. R całego stożka =10cm. r koła górnego czyli w tym przypadku tego przekroju po odcięciu górnej części stożka jest równy 6cm. Wysokość stożka ściętego jest równa 6cm. Wiem że trzeba to jakoś zrobić z Talesem ale układając proporcje 6/x =10/x+6 wychodzi mi x = 9. I to nie zgadza się potem w obliczeniach do wyniku.
Zad.2
Z napełnionego kieliszka w kształcie stożka (wymiary h=9cm, r=8cm) odlano połowę zawartości. Do jakiej wysokości sięga płyn, który pozostał w kieliszku ? V całego stożka wyszło mi 192 pi a tego po odlaniu 96 pi ale nadal w tym po odlaniu nie znam r i h.
Stożek ścięty
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Stożek ścięty
1) Co masz w ogóle za zadanie?
2)Stosunek objętości brył podobnych
Promień jest zbędny:-)
Okazuje się,że jeżeli bryły są podobne w w skali k to ich objętości są w stosunku \(\displaystyle{ k^{3}}\)
Więc jak wylano połowę zawartości ,to wysokość skróciła się o \(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \frac{1}{2} }h}\)Czyli Wysokość sięga do \(\displaystyle{ h(1- \sqrt[3]{ \frac{1}{2} }}\)
2)Stosunek objętości brył podobnych
Promień jest zbędny:-)
Okazuje się,że jeżeli bryły są podobne w w skali k to ich objętości są w stosunku \(\displaystyle{ k^{3}}\)
Więc jak wylano połowę zawartości ,to wysokość skróciła się o \(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \frac{1}{2} }h}\)Czyli Wysokość sięga do \(\displaystyle{ h(1- \sqrt[3]{ \frac{1}{2} }}\)
Stożek ścięty
Jeśli chodzi o zad.1 to tak jak to opisałem tyle że mam rysunek stożka ściętego i poprowadzoną przerywaną linią wysokość ponad h stożka ściętego.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy