kieliszek i stożek

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Elfas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 25 kwie 2010, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Błogie Rządowe

kieliszek i stożek

Post autor: Elfas »

Z napełnionego kieliszka w kształcie stożka odlano połowę zawartości. Do jakiej wysokości sięga płyn, który pozostał w kieliszku.?? wysokość kieliszka to 9cm, a promień 8cm

to 3 gimnazjum więc proszę o średnio skomplikowane rozwiązanie.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

kieliszek i stożek

Post autor: piasek101 »

viewtopic.php?t=16099
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

kieliszek i stożek

Post autor: Inkwizytor »

1. Był duży stożek płynu (dane R, H) ---> Oblicz jego objętość
2. Podziel wynik przez 2 ---> Otrzymasz objętość małego stożka płynu
3. Napisz wzór na objętość małego stożka (dwie niewiadome: r, h)
4. Narysuj przekrój osiowy obu stożków: mały w dużym (wspólny wierzchołek)
5. Masz trójkąty podobne. Z tw Talesa wyprowadź zależność pomiędzy r,h,R,H (dwie ostatnie są dane)
6. wyznacz r=....coś tam coś tam z h albo h=...coś tam cos tam z r i podstaw to do punktu 3.
7. Masz równanie z jedną niewiadomą
Elfas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 25 kwie 2010, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Błogie Rządowe

kieliszek i stożek

Post autor: Elfas »

chwila bo nie rozumiem co to k do sześcianu??
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2010, o 22:45 przez Elfas, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

kieliszek i stożek

Post autor: Inkwizytor »

Elfas pisze:chwila bo nie rozumiem co to jest to k do sześcianu w ostatniej odpowiedzi??

to do linku
Formalnie to k nazywa sie "skalą podobieństwa"
Elfas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 25 kwie 2010, o 15:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Błogie Rządowe

kieliszek i stożek

Post autor: Elfas »

coś tam z h??? czyli co?? bo ni ma podanej wysokości małego stożka, możesz troszkę jaśniej??
ODPOWIEDZ