Długości trzech roznych krawedzi prostopadloscianu pozostaja w stosunku 1:2:3 .Wiedzac ze objętość wynosi 162cm^{2} oblicz:
a)wymiary prostopadloscianu
b)pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu
c)dlugosc przekatnej prostopadloscianu
wymiary ppc. i dł. przekatnej prostopadloscianu
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
wymiary ppc. i dł. przekatnej prostopadloscianu
\(\displaystyle{ 1x \cdot 2x \cdot 3x=162}\)
\(\displaystyle{ 8x ^{3}=162}\)
\(\displaystyle{ x=3}\)
Wymiary: 3 x 6 x 9
\(\displaystyle{ P _{c}=...}\)
\(\displaystyle{ D= \sqrt{ a^{2}+ b^{2}+ c^{2} }}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ 8x ^{3}=162}\)
\(\displaystyle{ x=3}\)
Wymiary: 3 x 6 x 9
\(\displaystyle{ P _{c}=...}\)
\(\displaystyle{ D= \sqrt{ a^{2}+ b^{2}+ c^{2} }}\)
Pozdrawiam.