kąt nachylenia i pole całkowite

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
czarna_magia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 16 kwie 2010, o 20:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hmmm

kąt nachylenia i pole całkowite

Post autor: czarna_magia »

Kąt między przekątnymi sąsiednich ścian bocznych prostopadłościanu o podstawie kwadratowej jest
równy \(\displaystyle{ 60^o}\). Krawędź podstawy jest równa 12. Wyznacz pole powierzchni całkowitej tego prostopadłościanu i kąt nachylenia przekątnej ściany bocznej do płaszczyzny podstawy prostopadłościanu.
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2010, o 12:34 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Dakurels
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 291
Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 55 razy

kąt nachylenia i pole całkowite

Post autor: Dakurels »

\(\displaystyle{ d=12 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{d^2-12^2}=12}\)
Więc mamy sześcian co prowadzi nas do:
\(\displaystyle{ \alpha = 45^o}\)
\(\displaystyle{ V=12^3=1728}\)
ODPOWIEDZ