dany jest ostroslup

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
karolcia_16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 2 mar 2010, o 20:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice

dany jest ostroslup

Post autor: karolcia_16 »

Dany jest ostrroslup prawidlowy czworokatny o wszystkich krawedziach jednakowej dlugosci.oblicz
sinus kata nachylenia sciany bocznej tego ostroslupa do plaszczyzny jego podstawy.
Dakurels
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 291
Rejestracja: 16 paź 2009, o 18:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 55 razy

dany jest ostroslup

Post autor: Dakurels »

Ściany boczne to trójkąty równoboczne więc ich wysokość to \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2}}\). Więc otrzymujemy:
\(\displaystyle{ h_1=\frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ h_2= \sqrt{(\frac{a \sqrt{3} }{2})^2- (\frac{a}{2})^2}= \frac{a \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{h_2}{h_1}= \frac{\frac{a \sqrt{3} }{2}}{\frac{a \sqrt{2} }{2}}= \frac{ \sqrt{3} }{ \sqrt{2}}= \frac{ \sqrt{6} }{2}}\)
ODPOWIEDZ