Objętosc graniastosłupa
Objętosc graniastosłupa
Przekątna ściany bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego tworzy z krawędzią boczną kąt 30 (stopni). Przekątna ściany bocznej ma długosc 8cm. Oblicz objętosc tego graniastosłupa.
- malenstwo31
- Użytkownik
- Posty: 166
- Rejestracja: 15 mar 2010, o 12:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: w-w
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 1 raz
Objętosc graniastosłupa
cos 30= \(\displaystyle{ \frac{a}{8}}\)
a=4\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
sin 30= \(\displaystyle{ \frac{H}{8}}\)
H=4
V=Pp*H
Pp=\(\displaystyle{ \frac{ a^{2} \sqrt{3} }{4}}\)
a=4\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
sin 30= \(\displaystyle{ \frac{H}{8}}\)
H=4
V=Pp*H
Pp=\(\displaystyle{ \frac{ a^{2} \sqrt{3} }{4}}\)