pole przekroju

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
gucio5555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 24 kwie 2010, o 10:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa

pole przekroju

Post autor: gucio5555 »

Dany jest ostrosłupa prawidłowy czworokatny. Krawędź podstawy ostrosłupa jest równa a, zaś krawędź boczna jest nachylona do podstawy pod katem \(\displaystyle{ \alpha}\). Ostrosłup przecieto płaszczyzną przechodzącą przez przekatna podstawy i równoległą do krawędzi bocznej. oblicz pole otrzymanego przekroju.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

pole przekroju

Post autor: anna_ »

AU
AU
0af566ef88b91ef1m.png (17.08 KiB) Przejrzano 42 razy
[/url]
\(\displaystyle{ AB=BC=a\\
|DB|=a\sqrt2\\
|AO|=\frac{a\sqrt2}{2}}\)

Obliczam |EO|
\(\displaystyle{ cos\alpha=\frac{|FO|}{|EO|}\\
cos\alpha=\frac{\frac{a\sqrt2}{4}}{|EO|}\\
|EO|=\frac{a\sqrt2}{4cos\alpha}}\)

Obliczam \(\displaystyle{ P}\)
\(\displaystyle{ P_{BDE}=\frac{|BD||EO|}{2}\\
P=\frac{a\sqrt2 \cdot \frac{a\sqrt2}{4cos\alpha}}{2}\\
P=\frac{a^2}{4cos\alpha}}\)
ODPOWIEDZ