czworościan foremny
czworościan foremny
Czworościan foremny o krawędzi długości \(\displaystyle{ a}\) przecięto płaszczyzną zawierającą krawędź czworościanu i dzielącą przeciwległą krawędź w stosunku \(\displaystyle{ 1:2}\). Oblicz pole powierzchni przekroju.
Obliczyłam już cosinus kąta nachylenia krawędzi czworościanu do płaszczyzny podstawy: wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{3}}\). Nie wiem czy to dobrze i z twierdzenia cos niby policzyłam wysokość tego przekroju, co wyniosło \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{19} }{6}}\) . . .
Obliczyłam już cosinus kąta nachylenia krawędzi czworościanu do płaszczyzny podstawy: wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{3}}\). Nie wiem czy to dobrze i z twierdzenia cos niby policzyłam wysokość tego przekroju, co wyniosło \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{19} }{6}}\) . . .
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 5 kwie 2011, o 21:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bialystok
- Podziękował: 1 raz
czworościan foremny
mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak zrobić to zadanie? i pokazać na rysunku te płaszczyzne?
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 5 kwie 2011, o 21:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bialystok
- Podziękował: 1 raz
czworościan foremny
oo dziękuje bardzo za rysunek już wiem w czym bląd robiłem, nie potrafiłem podzielić w skali 1:2!:)
a mógłbym dostac jeszcze jakies wskazówki?
a mógłbym dostac jeszcze jakies wskazówki?
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 4 kwie 2013, o 20:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wyszków
czworościan foremny
Sorry za odkopywanie, ale nie rozumiem jak policzyć tego cosinusa mógł by ktoś pokazac na rysunku gdzie tam jest kąt prosty?
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 4 kwie 2013, o 20:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wyszków
czworościan foremny
obliczyłem ten cos nachylenia krawędzi do podstawy no i wyszło pierw. z 3 /3. I nie wiem co robić dalej, może ze mnie głąb ale nie ogarniam ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 4 kwie 2013, o 20:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wyszków
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 4 kwie 2013, o 20:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wyszków