kat nachylenia
kat nachylenia
dany jest sześcian o boku 10cm. Oblicz kąt nachylenia przekątnej sześcianu do płaszczyzny podstawy.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
kat nachylenia
\(\displaystyle{ D=a \sqrt{3} = 10 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ d_{p} = a \sqrt{2} = 10 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{d_{p}}{D} = \frac{10 \sqrt{2} }{10 \sqrt{3} } = \frac{ \sqrt{6} }{3}}\)
\(\displaystyle{ d_{p} = a \sqrt{2} = 10 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{d_{p}}{D} = \frac{10 \sqrt{2} }{10 \sqrt{3} } = \frac{ \sqrt{6} }{3}}\)