objetośc ostrosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 6 mar 2010, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: radom
objetośc ostrosłupa
Podstawa ostrosłupa ABCDS jest trójkat o boku a i katach przyległych do tego boku \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\). Spodek wysokości S' jest środkeim okręgu opisanego na podstawie. Wyznacz objętośc ostrosłupajeśli wiadomo że krawędzie boczne sa nachylone do płaszczyzny podstawy pod katem \(\displaystyle{ 2\alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 30 mar 2010, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lisków
- Pomógł: 4 razy
objetośc ostrosłupa
Z tw. sinusów policz sobie drugi bok w podstawie. Mając dwa boki i kąt policzysz sobie pole tej podstawy. Z tego samego tw. wyznacz długość promienia okręgu opisanego. Mając promień z funkcji \(\displaystyle{ \tg{2 \alpha }}\) policzysz wysokość tego ostrosłupa.