przekatna sześcianu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
czarna_magia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 16 kwie 2010, o 20:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hmmm

przekatna sześcianu

Post autor: czarna_magia »

Jeżeli objętość sześcianu jest równa \(\displaystyle{ 8\sqrt{8}}\), to przekątna tego sześcianu jest równa ??
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

przekatna sześcianu

Post autor: anna_ »

Policz krawędź sześcianu, a potem

Kod: Zaznacz cały

http://pl.wikipedia.org/wiki/Przekątna
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

przekatna sześcianu

Post autor: pelas_91 »

Zauważ, że objętość sześcianu to \(\displaystyle{ V=a^3}\), a wzór na przekątną to \(\displaystyle{ D=a \sqrt{3}}\)
Wylicz a i wstaw do drugiego wzoru. I naucz się ich, to elementarna wiedza.
czarna_magia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 16 kwie 2010, o 20:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hmmm

przekatna sześcianu

Post autor: czarna_magia »

ale ja nie wiem jak mam to rozwiązać :/
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

przekatna sześcianu

Post autor: pelas_91 »

Wiesz ile wynosi objętość. I znasz na nią wzór. Umiesz policzyć jaką długość ma krawędź sześcianu??
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

przekatna sześcianu

Post autor: Quaerens »

\(\displaystyle{ a^{3}=8 \sqrt{8} \\ a=2 \sqrt{2}}\)

Dalej już prosto.
ODPOWIEDZ