Pole walca

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Adam112
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 10 mar 2010, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Pole walca

Post autor: Adam112 »

Trzeba obliczyć pole bryły. Składa się ona z : na dole jest walec o wymiarach - h=5 , d=8 , Na górze na środku walca dolnego przyklejono drugi walec o wymiarach h=5, d=4. Pole dolnego wyszło mi 72 pi a pole tego na górze wyszło mi 28 pi czyli pole bryły mam 100 pi a w odpowiedziach w książce jest że pole bryły jest równe 92 pi proszę o pomoc.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Pole walca

Post autor: florek177 »

może odejmij to pole ze wspólnej podstawy - co jest przysłonięte mniejszym walcem - podstawa mniejszego walca.
Adam112
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 10 mar 2010, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Pole walca

Post autor: Adam112 »

Jeśli Cię dobrze zrozumiałem... to mi wyszło 96 pi ;/
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Pole walca

Post autor: florek177 »

ale to pole odejmujesz od dużego i małego walca, czyli razy 2.
Adam112
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 10 mar 2010, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Pole walca

Post autor: Adam112 »

Czyli wtedy byłoby (72 pi - 4 pi ) + (28pi - 4pi) = 68pi + 24pi = 92pi. Tylko właśnie nie za bardzo rozumiem dlaczego trzeba odjąć 2x podstawę małego walce i czemu w ogóle trzeba ją odjąć a nie dodać 2 pola tych figur, gdybyś mógł mi to jakoś wyjaśnić byłbym bardzo wdzięczny.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Pole walca

Post autor: florek177 »

jeżeli jedną puszkę postawisz na drugiej to nie widzisz pola przykrytego przez dno mniejszej, zarówno na dużej puszce jak i na małej. Jeżeli z tego masz zrobić jedną bryłę to musisz odciąć dno puszki mniejszej i wyciąć otwór w wieku puszki większej.
Adam112
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 10 mar 2010, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Pole walca

Post autor: Adam112 »

Choć królowa nauk mnie fascynuje to jeszcze sporo muszę trenować Dziękuję Ci za pomoc.
ODPOWIEDZ