Oblicz pole i objętość ostrosłupa o podstawie prostokąta jeżeli jeden z boków ma 4cm, przekątna podstawy 5cm, wysokość ściany bocznej 6cm a wysokość całego ostrosłupa wynosi 20cm.
Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc ponieważ nie jestem zbyt dobra z matematyki a dostałam to zadanie na pracę semestralną... Z góry dziękuję.
Oblicz pole i objętość ostrosłupa o podstawie prostokąta
-
- Użytkownik
- Posty: 56
- Rejestracja: 19 kwie 2010, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
Oblicz pole i objętość ostrosłupa o podstawie prostokąta
\(\displaystyle{ V = \frac{1}{3}H*ab}\) //a i b - boki prostokąta, H wysokość bryły
\(\displaystyle{ P = ab + ah + bh}\) // ab to pole podstawy, ah to suma dwóch pól trójkąta o podstawie a, analogicznie bh
\(\displaystyle{ b = 4}\)
\(\displaystyle{ H = 20}\)
\(\displaystyle{ h = 6}\)
\(\displaystyle{ a^2 = 5^2 - 4^2}\)
\(\displaystyle{ a^2 = 9}\)
\(\displaystyle{ a = 3}\)
\(\displaystyle{ V = \frac{1}{3}*20*3*4}\)
\(\displaystyle{ V = 80j^3}\)
\(\displaystyle{ P = 3*4 + 3*6 + 4* 6}\)
\(\displaystyle{ P = 54 j^2}\)
\(\displaystyle{ P = ab + ah + bh}\) // ab to pole podstawy, ah to suma dwóch pól trójkąta o podstawie a, analogicznie bh
\(\displaystyle{ b = 4}\)
\(\displaystyle{ H = 20}\)
\(\displaystyle{ h = 6}\)
\(\displaystyle{ a^2 = 5^2 - 4^2}\)
\(\displaystyle{ a^2 = 9}\)
\(\displaystyle{ a = 3}\)
\(\displaystyle{ V = \frac{1}{3}*20*3*4}\)
\(\displaystyle{ V = 80j^3}\)
\(\displaystyle{ P = 3*4 + 3*6 + 4* 6}\)
\(\displaystyle{ P = 54 j^2}\)