Dowodzenie. Graniastosłup trójkątny.
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 17 cze 2009, o 02:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 2 razy
Dowodzenie. Graniastosłup trójkątny.
podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt równoramienny o ramionach długości b. Pole podstawy jest równe sumie pól dwóch przystających ścian bocznych. Uzasadnij, że wysokość graniastosłupa \(\displaystyle{ h\le \frac{1}{4} b}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Dowodzenie. Graniastosłup trójkątny.
Pole trójkąta w podstawie:
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}b^{2}sin \alpha}\)
Teraz zastanów się jaką najmniejszą wartość może przyjmować \(\displaystyle{ sin \alpha}\) w pewnym przedziale.
\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}b^{2}sin \alpha}\)
Teraz zastanów się jaką najmniejszą wartość może przyjmować \(\displaystyle{ sin \alpha}\) w pewnym przedziale.