Kąt nachylenia
Kąt nachylenia
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 12, a krawędź boczna 8. Oblicz kąt nachylenia krawędzi bocznej ostrosłupa do jego podstawy.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Kąt nachylenia
\(\displaystyle{ cos\alpha = \frac{ \frac{2}{3}h }{b}}\)
\(\displaystyle{ h=\frac{a\sqrt{3}}{2} = 6\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha = \frac{\frac{2}{3} \cdot 6\sqrt{3}}{8} = \frac{4\sqrt{3}}{8} = \frac{\sqrt{3}}{2} = 30^o}\)
\(\displaystyle{ h=\frac{a\sqrt{3}}{2} = 6\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha = \frac{\frac{2}{3} \cdot 6\sqrt{3}}{8} = \frac{4\sqrt{3}}{8} = \frac{\sqrt{3}}{2} = 30^o}\)