P i V - Ostrosłupy/graniastosłupy

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Pilasiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 20 kwie 2010, o 17:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubasz

P i V - Ostrosłupy/graniastosłupy

Post autor: Pilasiu »

Witam. Chciałbym poprosić Was o rozwiązanie tych kilku zadań. Rozwiązałem je, jednak nie wiem czy poprawnie. Z góry dzięki za pomoc


1. Pole podstawy graniast. Czworokatnego jest rowne 36cm2. Kat miedzy przekatna sciany bocznej a krawedzia podstawy ma miare 60st. Oblicz pole i objetosc.

2. Wys. Ostroslupa prawidlowego czworokatnego ma dl. 8. Krawedz boczna jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem 45st. Oblicz pole i objetosc

3. W ostroslupie prawidlowym trojkatnym krawedz podstawy ma dl 4 a krawedz boczna 7. Oblicz pole i objetosc.
4. W podstawie graniastoslupa prostego jest trojkat prostokatny o przyspostokatnych 5 i 12. Powierzchnia boczna tego graniastoslupa po rozwinieciu jest kwadratem. Oblicz role i objetosc.
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

P i V - Ostrosłupy/graniastosłupy

Post autor: agulka1987 »

To umieść swoje rozwiazania. Sprawdzimy i poprawimy ewentualne błędy
Pilasiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 20 kwie 2010, o 17:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubasz

P i V - Ostrosłupy/graniastosłupy

Post autor: Pilasiu »

Rozwiązania wydają mi sie kosmiczne. Co najmniej...
1.
\(\displaystyle{ P_{c} = 48\sqrt{27} cm^{2} + 72 cm^{2}

V = 72 \sqrt{27} cm^{2}


2.
P_{c} = 128 + \frac{512\sqrt{3} }{4}
V= 341,(3)

3. Wyniku brak ;/

4. P_{c}= 12 \sqrt{11} = 1800

V= 180\sqrt{11}}\)


Wiem, z matmy jestem totalna łamaga. Proszę, nie bądzcie okrutni ;p
ODPOWIEDZ