1.Pole powierzchni kuli jest równe 144pi cm kwadratowych. Objętość tej kuli jest równa?
2.Przerkój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o boku 10cm Objętość stożka jest równa?
3.Przekrój osiowy beczki w kształcie walca jest kwadratem o boku 1m.Podstawa tej beczki ma pole?
4. Objętość walca jest równa 250pi cm sześciennych a pole jego podstawy 25pi cm kwadratowych Oblicz wysokość tego walca.
5.Na żwirowisku usypano w kształcie stożka o wysokości 2,5m i obwodzie podstawy 12pi m.Jaką objętość ma usypany stożek piasku?
walec,stożek
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 19 kwie 2010, o 18:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieluń
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
walec,stożek
1.
\(\displaystyle{ P=4\pi r^2 = 144\pi \Rightarrow r^2=144 \Rightarrow r=12}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{4}{3}\pi r^3 = \frac{4}{3}\pi \cdot 12^3 = 2304\pi \ cm^3}\)
2.
\(\displaystyle{ l=2r=10 \Rightarrow r=5}\)
\(\displaystyle{ H= \frac{l \sqrt{3} }{2} = \frac{10 \sqrt{3} }{2}= 5 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}\pi r^2 \cdot H = \frac{1}{3}\pi \cdot 5^2 \cdot 5 \sqrt{3} = \frac{125 \sqrt{3} }{3}\pi \ cm^3}\)
3.
\(\displaystyle{ 1m=100cm}\)
\(\displaystyle{ H=2r=100 \Rightarrow r=50}\)
\(\displaystyle{ P_{p} = \pi r^2 = \pi \cdot 50^2 = 2500\pi \ cm^2 = 2,5 \ m^2}\)
4.
\(\displaystyle{ V=P_{p} \cdot H}\)
\(\displaystyle{ 250\pi = 25\pi \cdot H}\)
\(\displaystyle{ H= \frac{250\pi}{25\pi} = 10 \ cm}\)
5.
\(\displaystyle{ Ob = 2\pi r = 12\pi \Rightarrow r=6}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}\pi r^2 \cdot H = \frac{1}{3}\pi \cdot 6^2 \cdot 2,5 = 30\pi \ m^3}\)
\(\displaystyle{ P=4\pi r^2 = 144\pi \Rightarrow r^2=144 \Rightarrow r=12}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{4}{3}\pi r^3 = \frac{4}{3}\pi \cdot 12^3 = 2304\pi \ cm^3}\)
2.
\(\displaystyle{ l=2r=10 \Rightarrow r=5}\)
\(\displaystyle{ H= \frac{l \sqrt{3} }{2} = \frac{10 \sqrt{3} }{2}= 5 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}\pi r^2 \cdot H = \frac{1}{3}\pi \cdot 5^2 \cdot 5 \sqrt{3} = \frac{125 \sqrt{3} }{3}\pi \ cm^3}\)
3.
\(\displaystyle{ 1m=100cm}\)
\(\displaystyle{ H=2r=100 \Rightarrow r=50}\)
\(\displaystyle{ P_{p} = \pi r^2 = \pi \cdot 50^2 = 2500\pi \ cm^2 = 2,5 \ m^2}\)
4.
\(\displaystyle{ V=P_{p} \cdot H}\)
\(\displaystyle{ 250\pi = 25\pi \cdot H}\)
\(\displaystyle{ H= \frac{250\pi}{25\pi} = 10 \ cm}\)
5.
\(\displaystyle{ Ob = 2\pi r = 12\pi \Rightarrow r=6}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}\pi r^2 \cdot H = \frac{1}{3}\pi \cdot 6^2 \cdot 2,5 = 30\pi \ m^3}\)