1. Pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 90. Wyznacz wymiary graniastosłupa wiedząc, że suma długości wszystkich jego krawędzi jest równa 48.
2. Najdłuższa przekątna graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego o krawędzi podstawy 2\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60 stopni. Oblicz pole powierzchni i objętość graniastosłupa.
Pole i objętość graniastosłupa
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 13 gru 2008, o 12:55
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Pole i objętość graniastosłupa
a-krawędź podstawy
b-krawędź boczna .
Z I części mamy
\(\displaystyle{ 2a^{2}+4ab=90}\)
Z II
\(\displaystyle{ 8a+4b=48}\)
Rugujesz b z II równania i podstawiasz do I Otrzymasz równanie kwadratowe
Można wcześniej równania podzielić odpowiednio przez 2 i 4
b-krawędź boczna .
Z I części mamy
\(\displaystyle{ 2a^{2}+4ab=90}\)
Z II
\(\displaystyle{ 8a+4b=48}\)
Rugujesz b z II równania i podstawiasz do I Otrzymasz równanie kwadratowe
Można wcześniej równania podzielić odpowiednio przez 2 i 4
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Pole i objętość graniastosłupa
1.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 8a+4b=48 \Rightarrow b=12-2a \\ 2a^2+4ab=90 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 2a^2 + 4a(12-2a)=90}\)
\(\displaystyle{ 2a^2 + 48a-8a^2 = 90}\)
\(\displaystyle{ -6a^2 + 48a-90=0}\)
\(\displaystyle{ a^2 - 8a+15=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 64-60 = 4, \sqrt{\Delta} =2}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{8+2}{2}=5 \ lub \ a= \frac{8-2}{2}=3}\)
\(\displaystyle{ b=12-2 \cdot 5=2 \ lub \ b=12-2 \cdot 3=6}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 8a+4b=48 \Rightarrow b=12-2a \\ 2a^2+4ab=90 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 2a^2 + 4a(12-2a)=90}\)
\(\displaystyle{ 2a^2 + 48a-8a^2 = 90}\)
\(\displaystyle{ -6a^2 + 48a-90=0}\)
\(\displaystyle{ a^2 - 8a+15=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 64-60 = 4, \sqrt{\Delta} =2}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{8+2}{2}=5 \ lub \ a= \frac{8-2}{2}=3}\)
\(\displaystyle{ b=12-2 \cdot 5=2 \ lub \ b=12-2 \cdot 3=6}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 18 kwie 2010, o 15:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Pomógł: 2 razy
Pole i objętość graniastosłupa
Zad 1
Ppc=2Pp+4Pb S=8a+4H
90=2Pp+4Pb 48=8a+4H
45=Pp+2Pb 12=2a+H
Pp=a*a H=12-2a
Pb=a*H
45=a*a+2a(12-a)
masz równanie kwadratowe do rozwiazania, obliczysz a, pamietaj załozeniu i pozniej latwo znajdziesz H.
Ppc=2Pp+4Pb S=8a+4H
90=2Pp+4Pb 48=8a+4H
45=Pp+2Pb 12=2a+H
Pp=a*a H=12-2a
Pb=a*H
45=a*a+2a(12-a)
masz równanie kwadratowe do rozwiazania, obliczysz a, pamietaj załozeniu i pozniej latwo znajdziesz H.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Pole i objętość graniastosłupa
2.
\(\displaystyle{ cos60^o = \frac{d_{p}}{D}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} = \frac{d_{p}}{2 \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ d_{p} = \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ d_{p}=2a \Rightarrow a = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ tg60^o = \frac{H}{d_{p}}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3} = \frac{H}{ \sqrt{3} } \Rightarrow H=3}\)
\(\displaystyle{ V= P_{p} \cdot H = \frac{3a^2 \sqrt{3} }{2} \cdot H = ...}\)
\(\displaystyle{ P_{pc} = 2P_{p} + 6P_{b} = 2 \cdot \frac{3a^2 \sqrt{3} }{2} + 6a \cdot H=...}\)
\(\displaystyle{ cos60^o = \frac{d_{p}}{D}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} = \frac{d_{p}}{2 \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ d_{p} = \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ d_{p}=2a \Rightarrow a = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ tg60^o = \frac{H}{d_{p}}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3} = \frac{H}{ \sqrt{3} } \Rightarrow H=3}\)
\(\displaystyle{ V= P_{p} \cdot H = \frac{3a^2 \sqrt{3} }{2} \cdot H = ...}\)
\(\displaystyle{ P_{pc} = 2P_{p} + 6P_{b} = 2 \cdot \frac{3a^2 \sqrt{3} }{2} + 6a \cdot H=...}\)