firma produkuje dwa rodzaje kartkonów. na który karton trzeba zuzyc wiecej materialu? o ile wiecej jesli na zakladki do sklejania trzeba przeznaczyc 10% powierzchni opakowania??
pierwszy karton:
wysokość: 19,5 cm
podstawa (prostokąt): 9,5 na 5,4 cm
drugi karton:
wysokość: 23,5 cm
podstawa (prostokąt): 7,1 na 6 cm
obliczyłam pole powierzchni
pierwszego kartonu: 620,7 cm kwadratowych
drugiego kartonu: 720,9 cm kwadratowych
i co dalej? ...
zad. 2
W podstawie graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego wpisano koło o promieniu 6 cm. oblicz pole powierzch. bocznej tego graniastosłupa jezeli jego wysokosc wynosi 5,5 cm.
tego to juz wogóle nie wiem... ; ((
karton do soku
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
karton do soku
1.
Policz jeszcze \(\displaystyle{ 1,1 \cdot 620,7}\)
i
\(\displaystyle{ 1,1 \cdot 720,9}\)
Potem od większej liczby odejmij mniejszą.
2.
\(\displaystyle{ a}\) - bok sześciokąta
Promień koła wpisanego w sześciokąt to wysokośc trójkąta równobocznego
\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2}=6}\)
Policz \(\displaystyle{ a}\), a potem \(\displaystyle{ P_b=6ah}\)
Policz jeszcze \(\displaystyle{ 1,1 \cdot 620,7}\)
i
\(\displaystyle{ 1,1 \cdot 720,9}\)
Potem od większej liczby odejmij mniejszą.
2.
\(\displaystyle{ a}\) - bok sześciokąta
Promień koła wpisanego w sześciokąt to wysokośc trójkąta równobocznego
\(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{3} }{2}=6}\)
Policz \(\displaystyle{ a}\), a potem \(\displaystyle{ P_b=6ah}\)