Prostokąt = Obwód

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Spongebob1000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 15 lut 2010, o 15:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 26 razy

Prostokąt = Obwód

Post autor: Spongebob1000 »

Jeden bok prostokąta jest o 7,5 cm dłuższy od drugiego. Obwód prostokąta jest równy 9,9 dm. Oblicz długości boków tego prostokąta.

Czekam na odpowiedź (szybką)
malahanka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 17 kwie 2010, o 11:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kalisz/Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5 razy

Prostokąt = Obwód

Post autor: malahanka »

krótszy bok prostokąta x, dłuższy bok x+7,5

Ob=2x+2(x+7,5)
Ob=9,9dm=99cm

99cm=2x+2x+15
4x=84
x=21

krótszy bok = 21
dluższy bok =28,5
Spongebob1000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 15 lut 2010, o 15:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 26 razy

Prostokąt = Obwód

Post autor: Spongebob1000 »

Dzięki
ODPOWIEDZ