graniastosłup i pole powierzchni

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
justys
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 18 kwie 2010, o 17:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zgorzelec

graniastosłup i pole powierzchni

Post autor: justys »

prosze o sprawdzenie

\(\displaystyle{ a ^{2} =9 ^{2}\cdot9 ^{2}\\ a = \sqrt[9]{6}\\ \tg60^\circ = \frac{a}{h} \\ \sqrt{3} = \frac{ \sqrt[9]{2} }{ \sqrt{3} }= \sqrt[9]{6} \\ H= \frac{a}{h} = \frac{ \sqrt[9]{6} }{2} = \sqrt[3]{6}\\ P_b=2\cdot9\cdot \sqrt[3]{6} + \sqrt[9]{2}\cdot \sqrt[3]{6} =54 \left( \sqrt{6} + \sqrt{3} \right)\\ V=P_p\cdot H\\ P_p=9\cdot\sqrt[9]{2}= \sqrt[81]{2} =40,5\\ V=40,5\cdot \sqrt[3]{6} =121,1 \frac{1}{2} \sqrt{6}}\)
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2010, o 12:30 przez Chromosom, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Proszę nie wyłączać BBCode.
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

graniastosłup i pole powierzchni

Post autor: Quaerens »

A jaka jest konkretnie treść?
justys
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 18 kwie 2010, o 17:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zgorzelec

graniastosłup i pole powierzchni

Post autor: justys »

Podstawa graniastosłupa jest trojkat prostokatny rownoramienny o ramieniu dlugosci 9. Kat pomiedzy przekatna najwiekszej sciany bocznej i wysokoscia graniastosłupa jest rowna 60 prozent. Oblicz pole powierzchni bocznej i objetosc tego graniastosłua.
to jest tresc tego zadani za godzine
ODPOWIEDZ