Obliczyć pole, mając daną objętość.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
MnMK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 4 wrz 2009, o 19:46
Płeć: Kobieta
Podziękował: 25 razy

Obliczyć pole, mając daną objętość.

Post autor: MnMK »

Kąt nachylenia ściany bocznej ostrosłupa prawidłoego czworokątnego do podstawy ma miarę\(\displaystyle{ \alpha}\). Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa, jeśli jego objętość jest równa 4.
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Obliczyć pole, mając daną objętość.

Post autor: Quaerens »

Spróbuj z układu równań.
MnMK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 219
Rejestracja: 4 wrz 2009, o 19:46
Płeć: Kobieta
Podziękował: 25 razy

Obliczyć pole, mając daną objętość.

Post autor: MnMK »

Próbowałam ale wynik wychodzi z pierwiastkiem 3go stopnia i jest bardzo mało prawdopodobne że taki miał wyjść.
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Obliczyć pole, mając daną objętość.

Post autor: Quaerens »

\(\displaystyle{ \begin{cases} 4=\frac{a^{2}h}{3}\\a^{2}+4\cdot \frac{1}{2}ah\end{cases}}\)
ODPOWIEDZ