mam problem z zadniem o treści:
Wyznacz promień podstawy i wysokośc walca o największym polu powierzchni bocznej wpisanego w kule o promieniu R.
Pole powierzchni bocznej walca
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 18 kwie 2010, o 15:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Pole powierzchni bocznej walca
\(\displaystyle{ P_{b} = 2 \, \pi \, r \, H}\);
promień walca, połowa jego wysokości i promień kuli dają trójkąt prostokątny: \(\displaystyle{ r^{2} + (\frac{H}{2})^{2} = R^{2}}\);
policz r, wstaw do pola, policz H dla max. pola.
promień walca, połowa jego wysokości i promień kuli dają trójkąt prostokątny: \(\displaystyle{ r^{2} + (\frac{H}{2})^{2} = R^{2}}\);
policz r, wstaw do pola, policz H dla max. pola.