Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o wysokości 6. W stożek wpisujemy rożne graniastosłupy prawidłowe trójkątne tak ze jedna podstawa graniastosłupa jest zawarta w podstawie stożka, a wierzchołki drugiej lezą na powierzchni bocznej stożka. Wyznacz wymiary takiego graniastosłupa, którego pole powierzchni bocznej będzie największe.
z góry dziękuję za pomoc
wymiary graniastosłupa o największym polu pow. bocznej
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
wymiary graniastosłupa o największym polu pow. bocznej
w podstawie masz trójkąt równoboczny o boku x; y - wysokość graniastosłupa; H - wysokość stożka; h - wysokość podstawy graniastosłupa: \(\displaystyle{ h = \frac{\sqrt{3} \, x}{2} \,\,\,}\);
policz - r.
\(\displaystyle{ P_{b} = 3 \cdot x \cdot y = max}\);
z proporcji mamy: \(\displaystyle{ \frac{H}{r} = \frac{y}{r - \frac{2}{3} \, h}}\);
wyznacz y, wstaw do wzoru i policz optymalne x.
policz - r.
\(\displaystyle{ P_{b} = 3 \cdot x \cdot y = max}\);
z proporcji mamy: \(\displaystyle{ \frac{H}{r} = \frac{y}{r - \frac{2}{3} \, h}}\);
wyznacz y, wstaw do wzoru i policz optymalne x.