walec- wyznaczanie długości promienia
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 12 lis 2009, o 19:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
walec- wyznaczanie długości promienia
Pole powierzchni bocznej walca jest równe \(\displaystyle{ 48\pi}\) , a jego objętość \(\displaystyle{ 96\pi}\) Wyznacz długość promienia podstawy.
-
- Użytkownik
- Posty: 170
- Rejestracja: 14 lut 2010, o 12:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Września
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 17 razy
walec- wyznaczanie długości promienia
\(\displaystyle{ 2\pi \cdot r \cdot H=48\pi \Rightarrow H= \frac{24}{r}}\)
\(\displaystyle{ \pi r^{2}\cdot H=96\pi}\)
Podstawiasz z pierwszego: \(\displaystyle{ r=4}\)
\(\displaystyle{ \pi r^{2}\cdot H=96\pi}\)
Podstawiasz z pierwszego: \(\displaystyle{ r=4}\)