Obliczanie H ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
MaQ*
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 3 sty 2010, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sz-n
Podziękował: 6 razy

Obliczanie H ostrosłupa

Post autor: MaQ* »

Chcę wiedzieć gdzie zrobiłem błąd w obliczeniach, gdyż wynik nie zgadza się z tym co jest w książce.
Mam podaną objętość = 200cm3. Podstawa to romb o przekątnych 6 i 10 cm. H = ?
Obliczam Pp= 6*10/2 = 30cm2.
Podstawiam do wzoru:
200=30*H
30H=200/:30
H= 6 i dwie trzecie (nie umiem posługiwać się hexem - przepraszam.)
No i właśnie. Wychodzi 6 i dwie trzecie, natomiast w książce jest tylko:
A. 3 i jedna trzecia
B. 20
C. 60
D. 10


Mam też problem z drugim zadaniem;
Graniastosłup i ostrosłup mają takie same podstawy i równe objętości. Wysokość graniastosłupa jest równa 9 cm. Jaką wysokość ma ostrosłup?
malahanka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 17 kwie 2010, o 11:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kalisz/Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5 razy

Obliczanie H ostrosłupa

Post autor: malahanka »

Wzór na objętośc ostrosłupa to:
\(\displaystyle{ V=Pp*H* \frac{1}{3}}\)

więc powinno Ci wyjść:

\(\displaystyle{ 200=30*H* \frac{1}{3}}\)

\(\displaystyle{ 200=10H}\)

\(\displaystyle{ H=20}\)

pozdrawiam
MaQ*
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 3 sty 2010, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sz-n
Podziękował: 6 razy

Obliczanie H ostrosłupa

Post autor: MaQ* »

ahhh no tak, bo zapomniałem o \(\displaystyle{ \frac {1} {3}}\)

Mógłby ktoś jeszcze pomóc z drugim zadaniem? ;/ Treść podana w pierwszym poście.
Byłbym wdzięczny.
malahanka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 17 kwie 2010, o 11:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kalisz/Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5 razy

Obliczanie H ostrosłupa

Post autor: malahanka »

Drugie zadanie

Wzór na objętośc graniastosłupa to \(\displaystyle{ V=Pg*Hg}\), gdzie Pg to pole podstawy graniastoslupa, a Hg wysokośc graniastoslupa
Objętośc ostrosłupa to\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} Po*Ho}\) gdzie Po to pole podstawy ostrosłupa, a Ho to jego wysokość

Skoro V graniastosłupa = V ostroslupa to:

\(\displaystyle{ Pg*Hg= \frac{1}{3} Po*Ho}\) Skoro pole podstawy ostrosłupa i graniastosłupa jest takie samo możemy się go pozbyć

\(\displaystyle{ Hg=\frac{1}{3}Ho}\)

wiemy, że wysokośc granistaosłupa Hg=9, więc

\(\displaystyle{ 9=\frac{1}{3}Ho}\) wyliczamy Ho
ODPOWIEDZ