pole przekroju

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
kolezankaqq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 196
Rejestracja: 6 mar 2010, o 15:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: radom

pole przekroju

Post autor: kolezankaqq »

Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny. Krawędź podstawy ostrosłupa jest równa a, zaś krawędź boczna jest nachylona do podstwy pod kątem \(\displaystyle{ \alpha}\). Ostrosłup przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i równoległą do krawędzi bocznej. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

pole przekroju

Post autor: anna_ »

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/h/7c51d0e6926/

\(\displaystyle{ AB=BC=a\\
|DB|=a\sqrt2\\
|AO|=\frac{a\sqrt2}{2}}\)

Obliczam |EO|
\(\displaystyle{ cos\alpha=\frac{|FO|}{|EO|}\\
cos\alpha=\frac{\frac{a\sqrt2}{4}}{|EO|}\\
|EO|=\frac{a\sqrt2}{4cos\alpha}}\)

Obliczam \(\displaystyle{ P}\)
\(\displaystyle{ P_{BDE}=\frac{|BD||EO|}{2}\\
P=\frac{a\sqrt2 \cdot \frac{a\sqrt2}{4cos\alpha}}{2}\\
P=\frac{a^2}{4cos\alpha}}\)
ODPOWIEDZ