nachylenie ściany bocznej
-
- Użytkownik
- Posty: 242
- Rejestracja: 20 gru 2009, o 13:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
nachylenie ściany bocznej
Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt prostokątny o przeciwprostokatnej AB. Krawędź boczna SC jest wysokością ostrosłupa. Ściany prostopadłe do podstawy są trójkątami równoramiennymi. Wykaż że trzecia ściana boczna ostrosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod takim katem \(\displaystyle{ \alpha}\) że \(\displaystyle{ cos \alpha =tg30}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
nachylenie ściany bocznej
Z danych w zadaniu wynika, że trójkąt w podstawie jest tójkątem równoramiennym.
Oznacz przyprostokątne \(\displaystyle{ a}\), wysokość ostrosłupa też bedzie równa \(\displaystyle{ a}\)
Kolejność obliczeń:
\(\displaystyle{ |AB|}\)
wysokość podstawy
\(\displaystyle{ |AS|=|BS|}\) (okaże się, że trójkąt ABS jest równoboczny)
Wysokość trojkąta ABS
\(\displaystyle{ cos\alpha}\)
Oznacz przyprostokątne \(\displaystyle{ a}\), wysokość ostrosłupa też bedzie równa \(\displaystyle{ a}\)
Kolejność obliczeń:
\(\displaystyle{ |AB|}\)
wysokość podstawy
\(\displaystyle{ |AS|=|BS|}\) (okaże się, że trójkąt ABS jest równoboczny)
Wysokość trojkąta ABS
\(\displaystyle{ cos\alpha}\)