Jak obliczyć ten pierwiastek? wielościany

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Natalia S.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 28 maja 2009, o 15:52
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy

Jak obliczyć ten pierwiastek? wielościany

Post autor: Natalia S. »

Robię zadanie krok po kroku. Jednej rzeczy nie wiem:
mam pierwiastek \(\displaystyle{ (5 \sqrt{2}) ^{2}}\) jak go obliczyć?
I chciałabym się jeszcze dowiedzieć jak obliczyć pierwiastek z np. z 75.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Jak obliczyć ten pierwiastek? wielościany

Post autor: florek177 »

\(\displaystyle{ 5^{2} \cdot (\sqrt{2})^{2} = 25 \cdot 2}\);

\(\displaystyle{ \sqrt{75} = \sqrt{25 \cdot 3} = \sqrt{25} \cdot \sqrt{3} = ....}\)
Natalia S.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 28 maja 2009, o 15:52
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy

Jak obliczyć ten pierwiastek? wielościany

Post autor: Natalia S. »

czyli pierwiastków nie podnosimy do potęgi?
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Jak obliczyć ten pierwiastek? wielościany

Post autor: florek177 »

podnosimy: \(\displaystyle{ (\sqrt{2})^{2} = (2^{\frac{1}{2}})^2 = 2^{\frac{1}{2} \cdot 2} = 2^{1} = 2}\)
ODPOWIEDZ