Powierzchnia walca

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
dawcio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 kwie 2010, o 14:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów

Powierzchnia walca

Post autor: dawcio »

witam
Proszę o rozwiązanie tego zadania

Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest kwadratem o długości 5.Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej walca
dada
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 154
Rejestracja: 1 wrz 2006, o 14:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 33 razy

Powierzchnia walca

Post autor: dada »

\(\displaystyle{ 2 \pi r=5 \Rightarrow r= \frac{5}{2 \pi }}\)
\(\displaystyle{ H=5}\)
i podstawić do wzoru
dawcio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 kwie 2010, o 14:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów

Powierzchnia walca

Post autor: dawcio »

a mogła/mógł byś zrobić cale bo nie za bardzo wiem o co chodzi a muszę to zrobić a jak to mi ktoś rozwiąże cale to już później sobie poradzę
ODPOWIEDZ